Sportsbetting

En speltyp som blivit väldigt populärt de senaste åren är sportsbetting. Tack vare att man satsa pengar på att något av lagen som möts, lägger man till en ny dimension av spänningen i matchen. Idag kan man satsa pengar på en rad olika sporter, men fotboll är fortfarande den i särklass största sporten inom sportsbetting i Sverige.

Sportsbetting fungerar på så sätt att ett spelbolag analyserar olika matcher inom en rad olika sporter och ger odds för hur matchresultaten kommer att se ut. Oddsen är alltså uppbyggda kring sannolikheten för hur matchen kommer att sluta, någon man aldrig kan veta på förhand. Sedan är det upp till den som spelar på oddsen att avgöra hur de tror att matchen kommer att sluta, kanske kommer det förhandstippade lagets stjärnspelare att bli utvisad och det i sin tur resulterar i att lagen spelar oavgjort. Det är bara slumpen som avgör sådana faktorer och det är det som gör att spela på odds så spännande.

Stryktipset

För att göra det svårare för den som tippar finns det spel där man ska tippa rätt i flera olika matcher i rad. Ju fler rätt du har desto mer vinner du. Ett sådant spel är Stryktipset. Stryktipset uppkom redan 1934 i Sverige och då var det uppbyggt på 12 spelrader. Det var först i slutet av 1960-talet som man bytte till det nu så välkända 13 rader vilket också är max antal rätt man kan få i spelet.

Stryktipset fungerar som så att man kryssar i en etta om man tror att hemmalaget kommer att vinna matchen, ett kryss om man tror att det blir oavgjort och en tvåa om man tror att bortalaget vinner. Det gäller alltså att tippa rätt i 13 olika matcher för att ta del av storvinsten. Dock finns det en liten twist och det är att desto fler som får 13 rätt desto fler delar på vinsten. Det i sin tur gör att för att bli ensam med att ha 13 rätt så bör man tippa annorlunda än vad majoriteten gör.

För ett par år sedan gick svenska spel ut med att om man är ensam med 13 rätt så är man garanterad 10 miljoner kronor.

Livebetting

En annan form av betting är livebetting där oddsen ändras under matchens gång. Detta är ett perfekt sätta att öka spänningen under en match. För att ta ett exempel så var det förmodligen väldigt låga odds på att Sverige skulle kvittera i Berlin när man mötte Tyskland. Det gjorde att den som tippade att Sverige skulle vända när det stod 4-0 förmodligen fick väldigt höga odds, när Sverige sen kvitterade så vann de som tippat på en oavgjord match. Men även de som under matchens gång valt att tippa på oavgjort när oddsen gick upp i takt med att Tyskland gjorde fler mål.

Som du ser så finns det olika sätt att tippa på matcher och oavsett vilken typ man väljer så går alla ut på samma sak. Att ta hem drömvinsten.